eKare® Dershane Destek Sayfaları

Müşterilerimiz için satış sonrası destek en çok önem verdiğimiz noktalardan birisidir. Verdiğimiz eğitimler ile kullanıcıların yetkileri kapsamında programlarına en iyi şekilde hakim olmalarını sağlayarak hata yapma olasılıklarını en aza indirmeyi amaçlıyoruz.

Soru ve sorunlarınız için bize aşağıdaki destek formunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Yazılı olarak aldığınız desteğin telefon ile aldığınız destekten daha değerli olduğunu unutmayınız. Geçmişte gönderdiğiniz destek taleplerini ve aldığınız cevapları daha sonra okuyarak aynı soru veya sorunlar ile vakit kaybetmekten kurtulursunuz. Lütfen, size ihtiyacınız olan doğru ve açık cevabı verebilmemiz için destek talep formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak, soru veya sorununuzu bize açık bir şekilde belirtiniz.

Kasa Defteri ve Kasa Raporları

Kasa defterine gelir girişi yapmak istediğimde "Açıklamanız tanımlanmış özel kelimeler içeriyor. Lütfen başka bir açıklama yazısı giriniz." uyarısı alıyorum.

Kasa defteriniz, gün içerisinde yaptığınız nakit senet tahsilatlarını ve aldığınız kayıt peşinatlarını otomatik kendi içerisine gelir olarak işlediğinden, yaptığınız girişler için yazdığınız açıklamaları kontrol etmekte ve içerisinde "Tahsilat" kelimesi geçtiği taktirde sizi bu mesaj ile uyarmaktadır. "Tahsilat" kelimesi kasa defteri için özel tanımlanmış bir kelimedir. Açıklamanız içerisinde bu kelime yerine başka bir kelime yazarak gelir kaydınızı yapabilirsiniz.


Gün içerisinde tahsil ettiğimiz senetleri ve aldığımız kayıt peşinatlarını kasa raporlarında göremiyoruz.

Kasa defteri gün içerisinde yaptığınız senet tahsilatlarının sadece nakit olanları otomatik olarak kendi içine işler. Aynı zamanda alınan kayıt peşinatlarının da sadece nakit olan kısmını işler. Yaptığınız senet tahsilatlarının ödeme tipinin "Nakit" olarak işaretlendiğinden emin olun. Herhangi bir ödeme tipi belirtmediğiniz sürece sistem tahsilatlarınızı zaten "Nakit" olarak algılayacaktır. Kayıt peşinatlarınızın kasa defterinize işlenebilmesi için, peşinat olarak verilen tutarı "Ödeme Bilgi Ekranı"nda bulunan "Kayıt Peşinatı" bölümüne girmelisiniz.


Kurulum ve İlk Çalıştırma

Programı ilk kez kurduk, "SQL Server Bilgileri" giriş ekranı çıktı. Hesap bilgileri nedir?

Programınızı ilk kurduğunuzda karşınıza gelen "SQL Server Login" ekranında, "SQL Sunucu Adı" yerine gireceğiniz ad, bilgisayarınıza kurduğunuz SQL sunucu adıdır. Bu adı görmek için, ana bilgisayarınızda saatin yanında bulunan MSSQL simgesine çift tık yapın ve açılan ekrandaki "Server" karşısında bulunan kutucuğa bakın. Kullanıcı adı yerine "sa" yazın ve şifreyi boş bırakın. İlk kurulum sırasında özel bir kullanıcı adı ve şifre belirlendiyse bu hesap bilgileri sizin için geçerli olmayacaktır. Böyle bir durumda lütfen bizden destek isteyiniz.


Programı ilk kez kurduk ancak giriş ekranında gerekli olan kullanıcı adı ve şifreyi bilmiyoruz.

Programınızı ilk kez kurduğunuzda yeni bir veritabanı ile çalışmaya başladıysanız programınızın varsayılan kullanıcı adı "DEMO" ve varsayılan şifresi de "DEMO"dur. Bu hesap tam yetkiye sahiptir ve sadece yeni bir kurulumda ortaya çıkmaktadır. Dilerseniz bu hesap bilgileri ile giriş yaptıktan sonra, "Tanımlamalar > Güvenlik Tanımlamaları" ekranına giderek yeni bir hesap yaratabilir, isteğinize göre yetki tanımlamaları yapabilirsiniz.


Ödeme Bilgileri, Senet Takibi

Öğrenci kayıtlarımıza ait, iki tarih aralığındaki ödenen veya ödenmeyen senetlerin ayrıntılı dökümlerini nasıl görebiliriz?

Ana menüde bulunan "Tahsilat Takibi > Senet Takibi" ekranına girerek istediğiniz tarih aralığını verin ve sağ üst taraftan "Ödenen/Ödenmeyen" seçiminizi yaptıktan sonra, listele butonuna basın. Verdiğiniz tarih aralığında ödenmesi gerekip ödenmeyen veya ödenen senetlerin dökümlerini görebilir, her satırın en solunda bulunan "+" işaretine tıklayarak öğrenciye ait ödeme planına ulaşabilirsiniz. Dilerseniz ekranın üst tarafındaki "Gösterilecek sınıf dereceleri" bölümünden sınıf derecelerine göre filtreleme yapabilirsiniz.


Senet tahsilatlarımızın sadece belirli bir ödeme tipine ait olanlarını, örneğin; sadece "Nakit" veya sadece "A" kredi kartına ait olanlarını görmek istiyoruz, nasıl yapabiliriz?

Ana menüde bulunan "Tahsilat Takibi > Tahsilat Raporu" ekranına girerek istediğiniz tarih aralığını verin ve görmek istediğiniz ödeme tiplerini belirledikten sonra "Listele" butonuna basın. Ödeme tipi olarak "Kredi Kartı" seçtiğinizde, hemen yanında bulunan kredi kartlarından sadece bir tanesini seçerek de rapor alabilirsiniz.


Tahsil ederken ödeme tipi olarak "Kredi Kartı" seçtiğimiz senet tahsilatlarının dökümlerini ve tarih aralıklarında bankaya ödememiz gereken komisyon tutarlarını nasıl raporlayabiliriz?

Ana menüde bulunan "Tahsilat Takibi > Bankalar Tahsilat Raporu" ekranına girerek, raporunu almak istediğiniz kredi kartını ve görmek istediğiniz tarih aralığını seçtikten sonra "Raporla" butonuna basın. Kredi kartı ödeme tiplerini tanımlarken komisyon oranlarını da girdiyseniz ekranda bulunan "Kesilecek Komisyon" kutucuğunda ödemeniz gereken komisyon tutarını da görebilirsiniz.


Şu ana kadar yaptığımız tüm öğrenci kayıtlarımızın toplam senet tutarlarını, ödenen senet tutarlarını ve kalan senet tutarlarını toplu halde nasıl görebiliriz?

Ana menüde bulunan "Tahsilat Takibi > Genel Senet Raporu" ekranına girerek,"Listele" butonuna basın. Bu rapor senetler ile ilgili bir rapor olduğu için mantık olarak sadece öğrencilerinizin senetlerinin toplamını verecektir. Karşılaştığınız rakamlar "Kayıt Peşinatı" tutarlarını kapsamamaktadır. "Kayıt Peşinatı" tutarlarını da kapsayan bir rapor görmek isterseniz, "Tahsilat Takibi > Toplam Alacak Raporu" ekranını kullanınız. Bu rapor öğrencilerinizin "Senet Tutarları+Kayıt Peşinatları"nı dikkate alarak toplam bir rapor verecektir. Bu sizin aynı zamanda gerçek cironuzdur.


Dönem içerisindeki tüm senet kayıtlarımıza ait yıl bazında ve her aya ait ayrı ayrı toplam senet tutarı, tahsil edilen senet tutarı ve kalan senet tutarı bilgilerini nasıl raporlayabiliriz?

Ana menüde bulunan "Tahsilat Takibi > Senet Takibi" ekranına girerek istediğiniz tarih aralığını verin ve sağ üst taraftan "Sadece Ay Ay Göster" kutucuğunu işaretledikten sonra Ödenen/Ödenmeyen dikkate almaksızın "Listele" butonuna basın. Rapor, girdiğiniz tarih aralığına ait tüm yılların aylık toplam senet bilgilerini ayrı ayrı dökecektir. Not: Sadece ay ay döküm aldığınız durumlarda sınıflara göre filtreleme özelliği devre dışı kalacaktır.


Öğrencilerimize yaptığımız indirim oranlarını ve tutarlarını nasıl tespit edip raporlayabiliriz?

Ana menüde bulunan "Tahsilat Takibi > İndirimli Öğrenci Listesi" ekranına girerek istediğiniz öğrenci numarası aralığını girdikten sonra, bir ders ücretinizi de girip "Listele" butonuna basınız. Sistem, öğrencilerinize tanımladığınız toplam kayıt tutarını ve aldıkları ders sayılarını dikkate alarak (ücretsiz olarak işaretlediğiniz dersleri hesaba katmaz) ortalama 1 ders ücretlerini hesaplayacak ve sizin belirttiğiniz 1 ders ücretine göre indirim tutarlarını ve oranlarını raporlayacaktır. Raporun en altında da yaptığınız toplam indirim tutarını ve oranını görebilirsiniz.


Ögrenci Kayıt ve Bilgi Düzenleme

Öğrenci kaydını silmek istediğimizde "Yapmak istediğiniz bu işlem yetkileriniz kapsamında bulunmamaktadır." uyarısı alıyoruz ve öğrenci kaydını silemiyoruz.

Programınızda güvenlik önlemleri açısından birçok özellik düşünülmüştür. Her kullanıcı için ayrı ayrı yetkilendirme özelliğine sahiptir. Programınızı açarken girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreye ait yetkilendirme özelliklerinde "Öğrenci Kaydı Silme" yetkisi bulunmadığından bu işleme izin verilmemektedir. Bu durumda kayıt silme işlemini sadece yetkisi olan kişiler yapabilecektir.


Öğrenci kaydını iptal etmek istediğimizde "Yapmak istediğiniz bu işlem yetkileriniz kapsamında bulunmamaktadır." uyarısı alıyoruz ve öğrenci kaydını iptal edemiyoruz.

Programınızda güvenlik önlemleri açısından birçok özellik düşünülmüştür. Her kullanıcı için ayrı ayrı yetkilendirme özelliğine sahiptir. Programınızı açarken girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreye ait yetkilendirme özelliklerinde "Öğrenci Kaydı İptal Etme" yetkisi bulunmadığından bu işleme izin verilmemektedir. Bu durumda kayıt iptal işlemini sadece yetkisi olan kişiler yapabilecektir.


Aradığımız bir öğrenciye ait kayıt bilgilerine en kolay nasıl ulaşabiliriz?

Öğrenci karteksinizin üst tarafında bulunan ana menüde "Öğrenci Bul" veya "Listeden Bul" olmak üzere iki ayrı arama bölümü bulumaktadır. Eğer sadece öğrencinizin soyadından veya öğrenci numarasından arama yapmak isterseniz "Öğrenci Bul" butonuna tıklayarak, gelen ekranda öğrencinizin numarası veya soyadının birkaç harfi ile kayıt bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer benzer soyada sahip çok sayıda öğrenci ile karşı karşıyaysanız ve daha gelişmiş bir aramaya ihtiyacınız olursa "Listeden Bul" ile adı, doğum yeri, cep telefonu numarası vb. diğer bilgileri ile detaylı arama yapabilirsiniz.


Dönem İşlemleri

Yeni dönem yaratma işlemi nedir, nasıl yapılır?

Programınız, yıl bazında dönemlerinizi ayırmak veya verdiğiniz eğitimleri dönemlere ayırmak amaçlı oluşturulmuş dönem mantığı ile çalışmaktadır. Her yıl için yeni bir dönem yaratmanız performans ve raporlamalar açısından daha sağlıklı olacaktır. Yeni bir dönem yaratmak için, programınızı çalıştırdığınızda kullanıcı adı ve şifrenizi girin. Karşınıza "Çalışma Dönemi" seçme ekranı gelecektir. Ekranın sol altında bulunan yeşil renkteki "+" işaretine tıklayın. Döneminiz için bir isim girin (Örn: 2008 yılı açıköğretim dönemi için Açıköğretim 2008 yazabilirsiniz.) ve tamam butonuna basın. Sistem yeni döneminizi yaratarak 3-5sn içerisinde kullanılır hale getirip çalışma dönemi listenize ekleyecektir.


Kullanıcılar ve Yetkilendirmler

Yeni kullanıcı yaratma işlemi nasıl yapılır?

Ana menüde bulunan "Tanımlamalar > Güvenlik Tanımlamaları" ekranına girerek sol altta bulunan "Yeni Kullanıcı" butonuna basınız. Karşınıza gelen ekranda oluşturmak istediğiniz kullanıcı adını ve şifreyi girdikten sonra kaydet butonuna basınız. Yeni kullanıcınız eklenecektir. Eklediğiniz kullanıcı için gerekiyorsa yetkilendirme yapmayı unutmayınız.


Kullanıcılar için yetkilendirme işlemleri nasıl yapılır?

Ana menüde bulunan "Tanımlamalar > Güvenlik Tanımlamaları" ekranına girerek yetkilendirme yapmak istediğiniz kullanıcı adına tıklayınız. Tıkladığınız kullanıcı adının olduğu hücrenin turuncu renk aldığından emin olduktan sonra, sağ tarafta bulunan özelliklere göre yetkilendirme işlemlerini yapınız. Açıklamalara göre yan taraflarında bulunan kutucuklardaki işaretleri kaldırın veya işaretleyin.


Ödeme Bilgileri, Senet Takibi

Öğrencilerin taksit planlarındaki rakamları elle değiştirmek istiyoruz ancak tahsil edilmiş taksitlere ait rakamları değiştiremiyoruz.

Programınızda güvenlik önlemleri açısından birçok özellik düşünülmüştür. Yapılan bir tahsilata ait sonradan değişiklik yapma işlemi yetkiye bağlıdır. Kullanıcı adınıza ait, bu yetki bulunmadığı durumlarda değişiklik yapmanız mümkün değildir.